A fat quality index (FQI) proposal

Authors

  • J. A. Cobos-Murcia Facultad de Ciencias Químicas, Universidad Veracruzana - Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología (Conacyt)
  • A. Osorio-Mirón Facultad de Ciencias Químicas, Universidad Veracruzana
  • E. Márquez-López Facultad de Ciencias Químicas, Universidad Veracruzana
  • E. Hernández-Aguilar Facultad de Ciencias Químicas, Universidad Veracruzana

DOI:

https://doi.org/10.3989/gya.0714142

Keywords:

Butter, Fat Quality Index, FQI, Margarine, Standard regulations, Vegetable

Abstract


This paper presents the concept of the fat quality index (FQI), which is based and established in pursuancet of the current food regulations. It is a numerical value representing the correlated information of all parameters that provide the definition of fat according to the international guidelines. With the implementation of this index, it is possible to compare different types of fats using a single numerical value, which facilitates the elucidation of the effects of treatment processes or origins of fats. The FQI includes all the parameters considered in the regulations by incorporating a sub-index for each parameter and using the minimum and maximum limit values to model and adjust an equation describing the quality of fat according to the standard. Finally, the procedure is used to obtain indices based on other experimental works that assessed the quality of fat samples produced under different operating conditions, treatment, origin or processes, allowing for better comparison and evaluation. Therefore, this index is an excellent analytical tool for assessing the quality of fats from different origins for human consumption.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Código Alimentario Argentino, 2012. Normas argentinas Artículo 541-(Res 2012, 19.10.84) "Alimentos grasos y aceites comestibles", Buenos Aires. Argentina.

Comisión Venezolana de Normas Industriales, 1994. COVENIN 120:1994 "Mantequilla", Fondonorma. Caracas.

Comisión Venezolana de Normas Industriales, 1995. COVENIN 704, 705, 706, 708, "Determinaciones de Aceites y Grasas Vegetales", Caracas. Venezuela.

Comisión Venezolana de Normas Industriales, 1996. COVENIN 1727 "Aceites y Grasas Vegetales, Determinacion de punto de fusión metodo de Wiley", Caracas. Venezuela.

Comisión Venezolana de Normas Industriales, 1997. COVENIN 1726 "Aceites y Grasas Vegetales", Caracas.Venezuela.

Comisión Venezolana de Normas Industriales, 1997. COVENIN 508 "Norma General de Aeeites Comestibles", Caracas. Venezuela.

Comisión Venezolana de Normas Industriales, 1998. COVENIN 3369:1998 "Alimentos para animales, grasa animal", Caracas. Venezuela.

Comisión Venezolana de Normas Industriales, 2000. COVENIN 2192:2000 "Margarina", Caracas. Venezuela.

Comisión Venezolana de Normas Industriales, 2001. COVENIN 325 "Determinación de Acidez en aceites Vegetales", Caracas. Venezuela.

Comisión Venezolana de Normas Industriales, 2001. COVENIN 70:2001 "Margarina", Caracas. Venezuela

Dhurvey Y, Kawtikwar P, Sakarkar D. 2012. Evaluation of physicochemical propieties of cow Ghee before and after hydrogenation. Int. J. Chem. Tech. Res. 4, 185–189.

Diario Oficial de la Federación, 1982. NMX-F-010-1982 "Alimentos para humanos. Mantequilla de leche o crema", Cd. de México.

Diario Oficial de la Federación, 1999. NMX-F-110-1999 "Manteca de Cerdo. denominación, especificaciones y métodos de prueba", Cd. de México. México.

Diario Oficial de la Federación, 2005. NMX-F-373-SCFI-2005 "Alimentos–Manteca vegetal y grasa comestible", Cd. de México. México.

Diario Oficial de la Federación, 2007. NMX-F-016 SCFI-2007 "Alimentos–Margarina para mesa", Cd. de México. México.

Diario Oficial de la Federación, 2007. NMX-F-165-SCFI-2007"Alimentos–Margarina Para Uso Industrial", Cd. de México. México.

Flores-Jacinto P, Meléndez-Estrada J, Amezcua-Allieri MA. 2013. Propuesta de índice de calidad de agua residual utilizando un modelo aritmético ponderado. Interciencia, 38, 145–149.

Hee-Yong S, Si-Hong L, Jae-Hun R, Seong-Youl B. 2012. Biodiesel production from waste lard using supercritical methanol. J. Supercrit. Fluids. 61, 134–138.

Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación, 2013. NTC 198 "grasas y aceites comestibles vegetales y animales. Manteca (aceite sólido)", Bogotá. ICONTEC.

Instituto Ecuatoriano de Normalización, 2011. NTE INEN 161:2011 "Mantequilla, Requisitos", Quito. Ecuador.

Instituto Ecuatoriano de Normalización, 2012. NTE INEN 1313 "Mantecas comestibles. Requisitos", Quito. Ecuador.

Instituto Nacional de Normalización, 1979. NCh1654.Of1979 "Mantequilla-Determinación de agua, sólidos no grasos y grasos", Santiago de Chile. INN.

Instituto Nacional de Normalización, 1958. NCh114.Of1958 "Mantecas y grasas animales comestibles", Santiago de Chile. INN.

Instituto Nacional de Normalización, 1958. NCh116.Of1958 "Mantecas y grasas vegetales comestibles", Santiago de Chile. INN.

Instituto Nacional de Normalización, 1966. NCh118.Of1966 Grasas y mantecas compuestas comestibles, Santiago de Chile. INN.

Instituto Nacional de Normalización, 1969. NCh117.Of1969 Mantecas hidrogenadas comestibles-Especificaciones generales, Santiago de Chile. INN.

Instituto Nacional de Normalización, 1980. NCh1606/1. n1980 Cuerpos grasos de origen animal y vegetal-Parte 1: Preparación de ésteres metílicos de ácidos grasos, Santiago de Chile. INN.

Instituto Nacional de Normalización, 1981. NCh95. Of1981 Cuerpos grasos de origen animal y vegetal-Método para determinar la acidez libre, índice de acidez y acidez, Santiago de Chile. INN.

Integración, C.d.M.d., 2007. RTCA 67.04.40:07 "Alimentos y bebidas procesados. Grasas y aceites. Especificaciones", NA: Reglamento Tecnico Centro Americano.

Kulkarni MG, Dalahi AK. 2006. Waste Cooking Oil-An Economical Source For Biodiesel: A Review. Indus. Eng. Chem. Res. 45, 2901–2913. http://dx.doi.org/10.1021/ie0510526

Mercado Comun del Sur, 1993. MERCOSUR/GMC/RES. N° 70/93 "Identidad y calidad de la manteca", Montevideo. Republica Oriental del Uruguay.

Okullo JBL, Omujal F, Agea JG, Vuzi PC, Namutebi A, Okello JBA, Nyanzi SA. 2010. Physico-chemical chraracteristic of shea butter (Vitellaria paradoxa C.F. Gaertn) oil from the shea districs of Uganda. African J. Food Agric. 10, 2070–2081.

Organización de las Naciones Unidas para la alimentacion y agricultura, 1981. CODEX STAN 19-1981 "Norma del CODEX para grasas y aceites comestibles", Roma: International Food Standars.

Organización de las Naciones Unidas para la alimentacion y agricultura, 1981. CODEX-STAN-086-1981, Roma: International Food Standars.

Organización de las Naciones Unidas para la alimentacion y agricultura, 1989. CODEX STAN 32 "Norma del CODEX para la margarina", Roma: International Food Standars.

Organización de las Naciones Unidas para la alimentacion y agricultura, 1999. CODEX STAN 211 "CODEX STANDARD FOR NAMED ANIMAL FATS", Roma: International Food Standars.

Rose-Monde M, Niamke S, Diopoh J. 2007. Physicochemical and microbiological Characteristics of optimized and traditional Shea butter from côte d'lvoire. African J. Biochem. Res. 1, 41–47.

Sagdiç O, Donmezb M, Demirci, M. 2004. Comparison of characteristics and fatty acid profilesof traditional Turkish yayik butters produced from goats', ewes' or cows' milk. Food Cont. 15, 485–490. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2003.07.003

Samboni-Ruiz NE, Carbajal-Escobar Y, Escobar JC. 2007. Revisión de parámetros fisicoquímicos como indicadores de calidad y contaminacion del agua. Ingenieria Investigación, 27, 172–181.

Valenzuela A, Yáñez CG, Golusda C, 2010. ¿Mantequilla o Margarina? Diez a-os después. Rev. Chilena Nutr. 37, 505–513. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182010000400012

Van Helmond C, Breukel R. 1997. Physico-Chemical water quality indices. En: Procedings of an International Works on Information Strategies. Nunspeet: s.n., pp. 475–479.

Published

2015-09-30

How to Cite

1.
Cobos-Murcia JA, Osorio-Mirón A, Márquez-López E, Hernández-Aguilar E. A fat quality index (FQI) proposal. Grasas aceites [Internet]. 2015Sep.30 [cited 2024Mar.29];66(3):e089. Available from: https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1555

Issue

Section

Research