Grasas y Aceites, Vol 57, No 1 (2006)

Olive oil extraction and quality


https://doi.org/10.3989/gya.2006.v57.i1.19

Marino Uceda
CIFA ‘Venta del Llano’. Instituto Andaluz de Investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica (IFAPA), Spain

Gabriel Beltrán
CIFA ‘Venta del Llano’. Instituto Andaluz de Investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica (IFAPA), Spain

Antonio Jiménez
CIFA ‘Venta del Llano’. Instituto Andaluz de Investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica (IFAPA), Spain

Abstract


Olive oil extraction sector has improved over the last decades from a technological point of view even in the oil extraction concept. In this manuscript olive oil extraction process, including previous operations, extraction systems and oil storage, has been described and its effect on process yield and oil characteristics. Technology evolution has been reported from the most traditional to the newest designs. Recent advances and future trends applied to the olive oil extraction technology are reported, especially those related to the process automation.


Keywords


Automation;Centrifugation;Extraction system;Virgin olive oil

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References


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