Grasas y Aceites, Vol 57, No 3 (2006)

Sensory quality of virgin olive oils coming from olive varieties produced in Extremadura (Spain)


https://doi.org/10.3989/gya.2006.v57.i3.54

Jacinto Sánchez Casas
Instituto Tecnológico Agroalimentario de Extremadura. Consejería de Infraestructura y Desarrollo Tecnológico. Junta de Extremadura, Spain

Concepción De Miguel Gordillo
Departamento de Biología y Producción de los Vegetales. UEX, Spain

Emilio Osorio Bueno
Instituto Tecnológico Agroalimentario de Extremadura. Consejería de Infraestructura y Desarrollo Tecnológico. Junta de Extremadura, Spain

Julia Marín Expósito
Departamento de Química Analítica y Electroquímica. UEX., Spain

Lourdes Gallardo González
Instituto Tecnológico Agroalimentario de Extremadura. Consejería de Infraestructura y Desarrollo Tecnológico. Junta de Extremadura, Spain

Manuel Martínez Cano
Departamento de Biología y Producción de los Vegetales. UEX, Spain

Abstract


Abencor system of olives sampled in 2000 - 01 of the Cacereña, Carrasqueña, Cornezuelo, Corniche, Morisca, Picual and Verdial de Badajoz varieties in different stages of ripeness have been evaluated. The analysis of variance taking into account the variety and ripeness data shows the differences found for the different attributes that characterize them. Likewise, the correlation between the physicochemical characteristics of these oils and their attributes are shown.


Keywords


Extremadura;Monovarieties;Sensory analysis;Virgin olive oil

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