Sensory quality of virgin olive oils coming from olive varieties produced in Extremadura (Spain)

Authors

  • Jacinto Sánchez Casas Instituto Tecnológico Agroalimentario de Extremadura. Consejería de Infraestructura y Desarrollo Tecnológico. Junta de Extremadura
  • Concepción De Miguel Gordillo Departamento de Biología y Producción de los Vegetales. UEX
  • Emilio Osorio Bueno Instituto Tecnológico Agroalimentario de Extremadura. Consejería de Infraestructura y Desarrollo Tecnológico. Junta de Extremadura
  • Julia Marín Expósito Departamento de Química Analítica y Electroquímica. UEX.
  • Lourdes Gallardo González Instituto Tecnológico Agroalimentario de Extremadura. Consejería de Infraestructura y Desarrollo Tecnológico. Junta de Extremadura
  • Manuel Martínez Cano Departamento de Biología y Producción de los Vegetales. UEX

DOI:

https://doi.org/10.3989/gya.2006.v57.i3.54

Keywords:

Extremadura, Monovarieties, Sensory analysis, Virgin olive oil

Abstract


Abencor system of olives sampled in 2000 - 01 of the Cacereña, Carrasqueña, Cornezuelo, Corniche, Morisca, Picual and Verdial de Badajoz varieties in different stages of ripeness have been evaluated. The analysis of variance taking into account the variety and ripeness data shows the differences found for the different attributes that characterize them. Likewise, the correlation between the physicochemical characteristics of these oils and their attributes are shown.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Canet M, García, J M. 1999. Repercusión de la frigoconservación de la aceituna de molino en el proceso de producción de aceite de oliva. Grasasy Aceites 50, 181-184.

Di Giocchino L, Solinas M, Micoli M. 1994. Effect of extraction systems on the quality of virgin olive oil. JAOCS 71, 1189-1194. doi:10.1007/BF02540535

European Community Regulation 2568/91. 1991. Off. J. European Community L248.

Fedeli E. 1993. Tecnología del aceite de oliva. Olivae 45, 20-23.

Gouveia JMB. 1997. Comparación de los aceites de oliva de los cultivares Cobrancosa, Blanqueta, Azeiteira y Picual con los del cv. Galega Vulgar, producidos en el Norte del Alentejo. I. Principales características químicas y sensoriales. Olivae 66, 34-45.

Gutfinger T. 1981. Polyphenols in Olive Oil. JAOCS, 966- 968.

Inglese P. 1994. La influencia de la variedad en las características cualitativas del aceite de oliva. Olivae 54, 42-47.

Jimenez A, Hermoso M, Uceda M. 1995. Elaboración del aceite de oliva virgen mediante sistema contínuo en dos fases. Influencia de diferentes variables del proceso en algunos parámetros relacionados con la calidad del aceite. Grasas Aceites 46, 299-303.

Luaces P, Perez AG, García J M, Sanz C. 2005. Effect of heat-trataments of olive fruit on pigment composition of virgin olive oil. Food Chem 90, 169-174. doi:10.1016/j.foodchem.2004.03.035

Martínez J M, Muñoz E, Alba J, Lanzon A. 1975. Informe sobre la utilización del analizador de rendimientos “Abencor”. Grasas Aceites 26, 379-385.

Osorio E, Sánchez J, Martínez M, Montaño A. 2003. Estudio del contenido en triglicéridos de aceites monovarietales elaborados a partir de aceitunas producidas en la región extremeña. Grasas Aceites 54, 1-6.

Osorio E, Sánchez J, Montaño A, Gallardo L. 2005. Discriminating power of de hydrocarbon content from virgin olive oil of Extremadura cultivars. JAOCS 82, 1-6. doi:10.1007/s11746-005-1034-0

Pinatel C. 1996. Variabilite organoleptique des huiles d’olive en fonction de la maturité et des techniques culturales. OCL 6, 80-83.

Reglamento (CEE) nº 2568 (1991). Características de los aceites de oliva y de los aceites de orujo de oliva y sobre sus métodos de análisis. Diario Oficial de las Comunidades Europeas L248, 6-47.

Sánchez J, Osorio E, Montaño A, Martínez M. 2003. Estudio del contenido en ácidos grasos de aceites monovarietales elaborados a partir de aceitunas producidas en la región extremeña. Grasas Aceites 54, 371-377.

Sánchez J, Osorio E, Montaño A, Martínez M. 2004. Sterol and erythrodiol + uvaol content of virgin olive oils from cultivars of Extremadura (Spain). Food Chem 87, 225-230. doi:10.1016/j.foodchem.2003.11.012

Downloads

Published

2006-09-30

How to Cite

1.
Sánchez Casas J, De Miguel Gordillo C, Osorio Bueno E, Marín Expósito J, Gallardo González L, Martínez Cano M. Sensory quality of virgin olive oils coming from olive varieties produced in Extremadura (Spain). Grasas aceites [Internet]. 2006Sep.30 [cited 2024Mar.28];57(3):313-8. Available from: https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/54

Issue

Section

Research

Most read articles by the same author(s)