Grasas y Aceites, Vol 46, No 1 (1995)

Lipid composition of grains from wild grasses


https://doi.org/10.3989/gya.1995.v46.i1.898

J. A. Zydgalo
Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, Universidad Nacional de Córdoba (IMBIV-CONICET), Argentina

A. L. Lamarque
Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, Universidad Nacional de Córdoba (IMBIV-CONICET), Argentina

D. M. Maestri
Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, Universidad Nacional de Córdoba (IMBIV-CONICET)q, Argentina

C. A. Guzmán
Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, Universidad Nacional de Córdoba (IMBIV-CONICET), Argentina

N. R. Grosso
Cátedra de Química Biológica, Facultad de Ciencias Agropecuarias (UNC). Córdoba, Argentina

E. I. Lucini
Cátedra de Química Biológica, Facultad de Ciencias Agropecuarias (UNC). Córdoba, Argentina

Abstract


Physicochemical characteristics, fatty acid and sterol composition were studied in grains of Agropyron elongatum, Bromus catharticus, Festuca arundinacea, Stipa hyaline and Panicum maximum. The highest protein level was found in A. elongatum. Linoleic and palmitic acids were the predominant fatty acids in all species, β-sitosterol was by far the most prominent sterol component in all samples, while Δ7-stigmasterol was detected in only trace amounts.

Keywords


Argentine; Lipid composition; Physico-chemical study; Seed; Wild grass

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