Influence of fruit maturation process on the sensory quality of virgin olive oils from Picual, Hojiblanca and Picudo cultivars

Authors

  • B. Jiménez Herrera IFAPA Centro «Cabra»
  • A. Rivas Velasco Dpto. de Nutrición y Bromatología, Universidad de Granada
  • A. Sánchez-Ortiz IFAPA Centro «Venta del Llano»
  • M. L. Lorenzo Tovar Dpto. de Nutrición y Bromatología, Universidad de Granada
  • M. Úbeda Muñoz IFAPA Centro «Cabra»
  • R. M. Callejón Dpto. de Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal, Universidad de Sevilla
  • E. Ortega Bernaldo de Quirós Dpto. de Edafología y Química Agrícola, Universidad de Granada

DOI:

https://doi.org/10.3989/gya.058212

Keywords:

Flavor, Ripening, Sensory quality, Virgin olive oil, Market preferences, Olive varieties

Abstract


The sensory quality of virgin olive oil is closely correlated with the cultivar and the degree of ripening of the olive fruit. The aim of the present work was to investigate the influence of ripening degree on sensory profile of monovarietal virgin olive oils (VOO) in order to establish an optimum harvesting time. Fruit obtained from three different cultivars, Picual, Picudo and Hojiblanca were picked at nine different stages of ripeness. The quality parameters were evaluated and the sensory characteristics were determinate by a sensor panel. The analytical parameters decrease slightly in all cultivars. The evolution of the organoleptic characteristics of the virgin olive oil is reported and typical flavors are described for each cultivar. In all studied cultivar, “fruity” and “bitter” attributes decreased during the ripening and conversely “sweet” attribute increased. The results showed in this work could be considered useful for providing information about the evolution of sensory quality of virgin olive oils during ripening to obtain those based on market preferences.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Beltrán G, Jiménez A, Aguilera MP, Uceda M. 2000. Análisis mediante HPLC de la fracción fenólica del aceite de oliva virgen de la variedad Arbequina. Relación con la medida del amargor K225 y la estabilidad. Grasas Aceites 51, 320-324.

Bonoli M, Bendini A, Cerretani L, Lercker G, Gallina T. 2004. Qualitative and semiquantitative analysis of phenolic compounds in extra virgin olive oils as a function of the ripening degree of olive fruits by different analytical techniques. J. Agric. Food Chem. 52, 7026-7032. http://dx.doi.org/10.1021/jf048868m PMid:15537313

Caporale G, Policastro S, Carducci A, Monteleone E. 2006. Consumer expectations for sensory propierties in virgin olive oils. Food Qual. Prefer. 17, 116-125. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2005.07.011

Connor, D. J. y Fereres, E. (2005). The physiology of adaptation and yield expression in olive. Horticultural Reviews 31, 155-229.Consejo Oleícola Internacional 1996(COI/t.20/Doc. Nº 13/ Rev. 1). Metodología general para la valoración organoléptica del Aceite de Oliva Virgen.

>Consejo Oleícola Internacional 2005 (COI/t.20/Doc. nº 22). Método de valoración organoléptica del Aceite de Oliva Virgen Extra que opta a una Denominación de Origen.

Ferreira J. 1979. Explotaciones olivareras colaboradoras, nº 5. Ministerio de Agricultura, Madrid.

Galán-Soldevilla H, Ruiz Pérez-Cacho P. 2012. Panel training programme for the protected designation of origin «Aceituna Aloreña de Malaga». Grasas Aceites 63, 109-117. http://dx.doi.org/10.3989/gya.072211

Gómez-Rico A, Salvador MD, La Greca M, Fregapane G. 2006. Phenolic and volatile compounds of extra virgin olive oil (Olea europaea L.Cv. Cornicabra) with regard to fruit ripening and irrigation management. J. Agric. Food Chem. 54, 7130-7136. http://dx.doi.org/10.1021/jf060798r PMid:16968073

Gómez-Rico A, Fregapane G, Salvador MD. 2008. Effect of cultivar and ripening on minor components in Spanish olive fruits and theri corresponding virgin olive oils. Food Res. Int. 41, 433-440. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2008.02.003

Gracia S, Royo A, Guillen M. 2004. Composición química de aceites de las variedades Arbequina y Empeltre cultivadas en regadío. Grasas Aceites 51, 320-324.

Gutiérrez F, Perdiguero S, Gutiérrez R, Olías JM. 1992. Evaluation of the bitter taste in virgin olive oil. J. Am. Oil Chem. Soc. 69, 394-395. http://dx.doi.org/10.1007/BF02636076

Gutiérrez F, Jiménez B, Ruiz A, Albi MA. 1999. Effect of olive ripeness on the oxidative stability of virgin olive oil extracted from the varieties Picual and Hojiblanca and on the different component involved. J. Agric. Food Chem. 47, 121-127. http://dx.doi.org/10.1021/jf980684i PMid:10563859

Hermoso M, Uceda M, García-Ortiz A, Morales J, Frías L, Fernández A. 1991. Elaboración de aceite de oliva de calidad. Colección: Apuntes, nº 5/91. Dirección General de Investigación, Tecnología y Formación Agroalimentaria y Pesquera. Consejería de Agricultura y Pesca de la Junta de Andalucía, Sevilla, 173.

Inglese P. 1994. La influencia de la variedad en las características cualitativas del aceite de oliva. Olivae 54,42-47.

Jiménez B, Carpio A. 2008. La cata de aceites: Aceite de oliva virgen, en: Características organolépticas y análisis sensorial. Junta de Andalucía, Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera, Sevilla, 145. PMid:18202364 PMCid:2206066

Martinez Nieto L, Hodaifa G, Lozano JL. 2010. Changes in phenolic compounds and Rancimat stability of olive oils from varieties of olives at different stages of ripeness. J. Sci. Food Agric. 90, 2393-2398. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.4097 PMid:20661897

Martínez JM, Muñoz E, Alba J, Lanzon A. 1975. Informe sobre la utilización del analizador de rendimientos «Abencor». Grasas Aceites 26, 379-385.

Pinatel C. 1996. Variabilite organoleptique des huiles d'olive en fonction de la maturité et des techniques culturales. OCL 6, 80-83.Rapoport HF. 2001. Botánica y Morfología, en: El Cultivo del Olivo. Mundiprensa, 35-60.

>Reglamento (CE) 2568/ 1991 de la Comisión relativo a las características de los aceites de oliva y de los aceites de orujo de oliva y sobre sus métodos de análisis.

>Reglamento (CE) 1989/ 2003 de la Comisión que modifica el Reglamento (CE) 2568/ 1991 relativo a las características de los aceites de oliva y de los aceites de orujo de oliva y sobre sus métodos de análisis.

>Reglamento (CE) 640/ 2008 de la Comisión que modifica el Reglamento (CE) 2568/ 1991 relativo a las características de los aceites de oliva y de los aceites de orujo de oliva y sobre sus métodos de análisis.

Rotondi A, Bendini A, Cerretani L, Mari M, Kercker G, Gallina Toschi T. 2004. Effect of olive Ripening Degree on the Oxidative Stabity and Organoleptic Proplección erties of Cv. Nostrava di Brisighella Extra Virgin Olive Oil. J. Agric. Food Chem. 52, 3649-3654. http://dx.doi.org/10.1021/jf049845a PMid:15161244

Sánchez Casas J, De Miguel C, Osorio E, Marín J, Gallardo L, Martínez M. 2006. Calidad sensorial de aceites de oliva virgen procedentes de variedades de aceitunas producidas en Extremadura. Grasas Aceites 57, 313-318.

Sánchez J. 1994. Lipid photosynthesis in olive fruit. Prog. Lipid Res. 33, 97-104. http://dx.doi.org/10.1016/0163-7827(94)90012-4

Salvador MD, Aranda F, Fregapane G. 2001. Influence of fruit ripening on Cornicabra virgin olive oil quality. A study of four successive crop seasons. Food Chem. 73, 45-53. http://dx.doi.org/10.1016/S0308-8146(00)00276-4

Youssef NB, Zarrouk W, Carrasco-Pancorbo A Ouni Y, Segura-Carretero A, Fernández-Gutiérrez A, Daoud D, Zarrouk M. 2010. Effect of olive ripeness on chemicals propierties and phenolic composition of chetoui virgin olive oil. J. Sci. Food Agric. 90, 199-204. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.3784 PMid:20355031

Downloads

Published

2012-12-30

How to Cite

1.
Jiménez Herrera B, Rivas Velasco A, Sánchez-Ortiz A, Lorenzo Tovar ML, Úbeda Muñoz M, Callejón RM, Ortega Bernaldo de Quirós E. Influence of fruit maturation process on the sensory quality of virgin olive oils from Picual, Hojiblanca and Picudo cultivars. Grasas aceites [Internet]. 2012Dec.30 [cited 2024Apr.20];63(4):403-10. Available from: https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1394

Issue

Section

Research

Most read articles by the same author(s)