Separation of neutral lipid classes from bee-collected pollen by high performance liquid chromatography (HPLC)

Authors

  • S. Muniategui Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela
  • M. T. Sancho Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela
  • J. López Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela
  • J. F. Huidobro Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela
  • J. Simal Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela

DOI:

https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i4.1233

Keywords:

Bee-collected pollen, High performance liquid chromatography, Neutral lipids (separation), UV detection

Abstract


A fast method for the separation of neutral lipid classes of bee-collected pollen by isocratic HPLC is described using ultraviolet detection at 206 nm and direct injection of the sample into a silica column. The mobile phase was n-hexane-2-propanolacetic acid (100:0.5:0.1). Three fractions of neutral lipids were isolated from 35 samples: Sterol esters and other nonpolar compounds such as carotenoids and waxes; triglycerides; and fatty acids.

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Published

1991-08-30

How to Cite

1.
Muniategui S, Sancho MT, López J, Huidobro JF, Simal J. Separation of neutral lipid classes from bee-collected pollen by high performance liquid chromatography (HPLC). Grasas aceites [Internet]. 1991Aug.30 [cited 2024Apr.12];42(4):277-80. Available from: https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1233

Issue

Section

Research