Effect of some essential oils on oxidative stability of peanut oil

Authors

  • Damián M. Maestri Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba
  • Julio A. Zygadlo Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba
  • Alicia L. Lamarque Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba
  • Diana O. Labuckas Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba
  • Carlos A. Guzmán Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba

DOI:

https://doi.org/10.3989/gya.1996.v47.i6.887

Keywords:

Antioxidant activity, Essential oil, Peanut oil

Abstract


Antioxidative effect of essential oils from Origanum majorana, Rosmarinus officinalis, Myrciantties cisplatensis, Acantholippia Seriphioides, Eucalyptus cinerea and Tagetes filifolia, was tested in peanut oil at 60°C. The concentrations of essential oils used were 0.02 and 0.1%. Origanum majorana, A. seriphioides and T. filifolia essential oils exhibited a pronounced antioxidative activity, followed by R. officinalis, E. cinerea and M. cisplatensis in a decreasing order.

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Published

1996-12-30

How to Cite

1.
Maestri DM, Zygadlo JA, Lamarque AL, Labuckas DO, Guzmán CA. Effect of some essential oils on oxidative stability of peanut oil. Grasas aceites [Internet]. 1996Dec.30 [cited 2024May29];47(6):397-400. Available from: https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/887

Issue

Section

Research

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