Trans isomers contents of the fatty acids in meat products. (II) Adipose tissue and intramuscular fat from pork

Authors

  • M. C. Lluch Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona
  • J. Pascual Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona
  • J. Parcerisa Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona
  • F. Guardiola Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona
  • R. Codony Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona
  • M. Rafecas Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona
  • J. Boatella Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona

DOI:

https://doi.org/10.3989/gya.1993.v44.i2.1104

Keywords:

Adipose tissue, Fatty acid, Intramuscular fat, Pig, Trans isomer (content)

Abstract


We give the results obtained for the determination of trans fatty acids in subcutaneous and intramuscular fats from different pork samples, using gas chromatography. Values obtained are low and similar in both kind of fats, with a mean value of 0.6% of C18:1 trans. A clear influence of animal feeding is detected due to the significant differences of this isomer content between samples from different origin. Also, correlations have been observed between C18:1 t. content and saturated, mono, polinsaturated fatty acids and fat intramuscular contents.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

1993-04-30

How to Cite

1.
Lluch MC, Pascual J, Parcerisa J, Guardiola F, Codony R, Rafecas M, Boatella J. Trans isomers contents of the fatty acids in meat products. (II) Adipose tissue and intramuscular fat from pork. Grasas aceites [Internet]. 1993Apr.30 [cited 2024Apr.20];44(2):97-100. Available from: https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1104

Issue

Section

Research