Grasas y Aceites, Vol 47, No 3 (1996)

GC determination of fatty acids in green beans grown in Galicia (N.W. Spain)


https://doi.org/10.3989/gya.1996.v47.i3.858

J. López Hernández
Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela, Spain

M. J. González-Castro
Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela, Spain

J. Simal-Lozano
Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela, Spain

M. E. Vázquez-Blanco
Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela, Spain

M. L. Vázquez-Orderiz
Departamento de Química Analítica, Nutrición y Bromatología. Área de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Santiago de Compostela, Spain

Abstract


The concentrations of lauric, myristic, palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linoleic, linolenic, arachidic acids in green beans (Phaseolus vulgaris L.) grown in Galicia (N.W. Spain) were determinated by capillary gas chromatography (GC). Palmitic acid was the most abundant fatty acid component (113 mg/100 g. of lyophilizate; 35.2% of total fatty acid content), followed by linolenic acid (23.1%) and linoleic acid (21.6%).

Keywords


Fatty acid; Gas chromatography; green beans;

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