Grasas y Aceites, Vol 61, No 4 (2010)

Influence of the olive exploitation system on the net profit of the producer. Strategies for extensive olive fields in the context of the absence of subsidies


https://doi.org/10.3989/gya.010210

Juan Vilar Hernández
Departamento de Administración de Empresas, Contabilidad y Sociología. Universidad de Jaén - GEA Westfalia Separator Ibérica, S.A. Centro de Desarrollo y Competencia para Aceite de Oliva, Spain

María del Mar Velasco Gámez
Departamento de Administración de Empresas, Contabilidad y Sociología. Universidad de Jaén, Spain

Raquel Puentes Poyatos
Departamento de Administración de Empresas, Contabilidad y Sociología. Universidad de Jaén, Spain

Abstract


This article compares the competiveness and profit margins of different cultivation systems and analyzes these circumstances for this agricultural activity and at the same time gives some different alternatives in order to help to improve the net profit from traditional olive tree cultivation. These different strategies are always based on field concentration, work force and innovation activity.

Keywords


Competitiveness; Olive oil; Profitability; Traditional olive growing

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