Grasas y Aceites, Vol 47, No 6 (1996)

Effect of some essential oils on oxidative stability of peanut oil


https://doi.org/10.3989/gya.1996.v47.i6.887

Damián M. Maestri
Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba, Argentina

Julio A. Zygadlo
Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba, Argentina

Alicia L. Lamarque
Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba, Argentina

Diana O. Labuckas
Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba, Argentina

Carlos A. Guzmán
Cátedra de Química Orgánica, Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Universidad Nacional de Córdoba, Argentina

Abstract


Antioxidative effect of essential oils from Origanum majorana, Rosmarinus officinalis, Myrciantties cisplatensis, Acantholippia Seriphioides, Eucalyptus cinerea and Tagetes filifolia, was tested in peanut oil at 60°C. The concentrations of essential oils used were 0.02 and 0.1%. Origanum majorana, A. seriphioides and T. filifolia essential oils exhibited a pronounced antioxidative activity, followed by R. officinalis, E. cinerea and M. cisplatensis in a decreasing order.

Keywords


Antioxidant activity; Essential oil; Peanut oil

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