Grasas y Aceites, Vol 42, No 2 (1991)

Trans isomers contents of the fatty acids in meat products. (I) Sausages


https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i2.1262

N. Hernández
Departamento de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Nutrición y Bromatología. División de Ciencias de la Salud. Universidad de Barcelona, Spain

R Codony
Departamento de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Nutrición y Bromatología. División de Ciencias de la Salud. Universidad de Barcelona, Spain

M. Rafecas
Departamento de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Nutrición y Bromatología. División de Ciencias de la Salud. Universidad de Barcelona, Spain

J. Boatella
Departamento de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Nutrición y Bromatología. División de Ciencias de la Salud. Universidad de Barcelona, Spain

Abstract


We have studied the trans isomers contents of the fatty acids fraction in several types of Spanish sausages, after a previous fat extraction and gas chromatography determination using CP Sil 88 coated capillary columns. The results obtained show a great variability: from 0,14 to 1,63% for C18:1 t and from 0,37 to 2,14% for the total trans fatty acids content.

Keywords


Fatty acid; Meat sausage; Trans isomer (content)

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