Grasas y Aceites, Vol 44, No 2 (1993)

Trans isomers contents of the fatty acids in meat products. (II) Adipose tissue and intramuscular fat from pork


https://doi.org/10.3989/gya.1993.v44.i2.1104

M. C. Lluch
Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona, Spain

J. Pascual
Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona, Spain

J. Parcerisa
Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona, Spain

F. Guardiola
Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona, Spain

R. Codony
Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona, Spain

M. Rafecas
Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona, Spain

J. Boatella
Depto. de Ciencias Fisiológicas Humanas y de la Nutrición. Unidad de Nutrición y Bromatología. Universidad de Barcelona, Spain

Abstract


We give the results obtained for the determination of trans fatty acids in subcutaneous and intramuscular fats from different pork samples, using gas chromatography. Values obtained are low and similar in both kind of fats, with a mean value of 0.6% of C18:1 trans. A clear influence of animal feeding is detected due to the significant differences of this isomer content between samples from different origin. Also, correlations have been observed between C18:1 t. content and saturated, mono, polinsaturated fatty acids and fat intramuscular contents.

Keywords


Adipose tissue; Fatty acid; Intramuscular fat; Pig; Trans isomer (content)

Full Text:


PDF


Copyright (c) 1993 Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


Contact us grasasyaceites@ig.csic.es

Technical support soporte.tecnico.revistas@csic.es